// zrovna čtete...

O žrádle a chlastu

13hodinová kachna

13hodinová kachna

13hodinová kachna

Čau, nedávno v Jamajce mě Burák „požádal“ jestli bych nenapsal nějakej receptík nebo něco o žrádle a já jsem byl akorát natěšenej na náš nedělní obídek takže jsem souhlasil.

Podělím se o výbornej recept (neni z mý hlavy, ale o to je lepší) na TŘINÁCT HODIN PEČENOU KACHNU. V dnešní době úspor všeho druhu mi přijde 13nácti hodinový pečení jako skvělej truc ;-) Ale věřte, že pomalý pečení dělá s masem fakt divy.

Kouzlo tohohle receptu je v tom, že není vůbec pracnej a výsledkem je šťavnatý maso odpadávající od kostí s tmavohnědou křupavou kůrčičkou, který byste nevěřili ani v blbym filmu.

Za předpokladu, že máte normálně vybavenou kuchyň ve který nechybí sůl, kmín a trocha medu, potřebujete koupit jenom tu kachnu. Rady ohledně nákupu kachny by byly asi na zvláštní kapitolu, ale nic neskazíte když v „sámošce“ koupíte chlazenou, bejvá tak kolem 2kg, z čehož se najedí (ale nepřežerou) 4 lidi.

Den předem jí omyjte, osušte, odřízněte přebytečnou kůži kolem biskupa i kolem krku a pořádně osolte (toho se nebojte, kachna snese hodně a nezapomeňte i zevnitř) potom nakmínujte a svažte jí nohy k sobě. Pak jí dejte přiklopenou odpočívat do chladu. To by mělo trvat (i člověku co s tím zápasí poprvé) ne déle než 15 minut. Taky je dobrý si den předem udělat i přílohy, abyste následující den fakt nemuseli na nic hrábnout. Přílohy sice trochu komplikujou tu jednoduchost receptu, ale tím si to nebudeme kazit, že ;-) Navíc bez bramborových knedlíků a červeného jablečného zelí by to nebylo ono.

Potřeba je pekáč, kterej se dá přiklopit (to můžete klidně improvizovat s alobalem) a doporučuju si sehnat nějakou mřížku, aby se kachýnka neválela jen tak po dně ve vypečeným sádle. Pokud chcete jíst druhej den v jednu hodinu, tak večer než půjdete spát dejte troubu na 90! stupňů a o půlnoci dejte přiklopenou káču péct. Po zhruba 7 hodinách (mělo by se po 6, ale kdo má sakra vstávat) zvyšte teplotu na 120! Stupňů. Káča bude vypadat jak spařený kuře, ale nebojte se a stále přiklopenou pečte dalších pět hodin. Můžete jí tak dvakrát třikrát přelít vypečeným sádlem. V poledne, mimochodem čas na první orosenou Plzničku,  už bude přenádherně vonět v celým bytě. Pekáč odkopte a kachnu potřete medem a znovu přelijte sádlem, zvyšte teplotu na 180 stupňů a kochejte se jak vám hnědne před očima. Klidně ještě během poslední hodinky dvakrát potřete medem.  Ohřejte si zelí a knedlíky, připravte pifko a není co řešit.