// zrovna čtete...

Fotografování

Výběr foťáku aneb vždycky je to kompromis

V dobách, kdy fotoaparát vlastnili jen fotografové – a fotoaparáty byly určeny jen jim – to bylo mnohem snazší, ale dneska aby se v marketingové masáži čert vyznal. Takže pěkně popořádku.

Na začátku budete stát před nejtěžší otázkou, kterou Vám nutně každý kdo Vám bude chtít opravdu pomoci položí: „Na co ho chceš?“ Je to pitomá otázka a já sám ji nesnáším, ale nalezení odpovědi je mnohem těžší než se může zdát. Protože máme 21.století a fajnšmekři, kteří fotí na film by tenhle článek ani nečetli, dovolte mi se omezit pouze na digitální fotoaparáty.

Mobil – kompakt – ultrazoom – falešná zrcadlovka – zrcadlovka

Tohle rozdělení je značně nefér a hned ho uvedu na správnou míru. Půjdeme-li od nejnižší kvality, první je „foťák“ v mobilu, kde se slovo nejnižší už skoro nehodí, protože mnoho mobilních telefonů dosahuje 2Mpx rozlišení a to není málo. To co nás ale opravdu zajímá, je velikost snímacího chipu, nikoliv až tak počet megapixelů a hned řeknu proč.

Všimli jste si, že když nahrajete snímek z mobilu do počítače a zobrazíte ho v jeho reálné velikosti, že je takový… rozpatlaný, jako kdyby byl pořízen přes nekvalitní sklo, nebo to byl obrázek namalovaný vodovkama a někdo ho potřísnil vodou? Tak to je přesně o velikosti chipu. Přestože je snímek na celou obrazovku Vašeho krásného 19palcového  monitoru, nelze v takovéto velikosti použít a dá se na něj koukat jen při x-násobném zmenšení. Správně ale namítnete, že tuto ztrátu můžete dohnat počtem megapixelů. To už se dostáváme na pole vymazlených mobilů a bohužel i kompaktů.

Velikostí snímače u mobilních telefonů nemohu sloužit, ale u kompaktních fotoaparátů (a po kvalitě dále) se už jedná o snadno dostupný údaj. U kompaktů je uváděn v palcích, respektive ve zlomcích palce. Začínáme někde na 1/2,5″ a cca 7-8Mpx. Připomene-li si zlomky, čím  je číslo za závorkou u velikosti snímače menší, tím míň se nám dělí ten jeden palec, a tím je chip větší (lepší). Ale i u elity kompaktů končíme na 1/2,3″ :’( Takže pro výběr kompaktu tento parametr nemá moc velký význam a ke slovu se dostávají jiné parametry.

Kompakt

Kompakt je určený pro nejširší veřejnost, 90% domácností a fandů fotografie. I při jeho výběru ale dejte pozor. Že velikost snímače u kompaktů nehraje moc velkou roli, jsme si už řekli, pojďme tedy dál: Megapixely – počet megapixelů se na tomto poli stává jednou ze zásadních veličin, čím více, tím lépe – to je jasné. Jednu ze zásadních rolí pak hraje zoom – kolikrát můžete zvýšit ohniskovou vzdálenost – vzdálenost mezi snímačem a čočkou. Minimum pod které nemá cenu chodit je trojnásobný zoom (3x). Přičemž striktně porovnávejte pouze podle optického zoomu, digitální totiž znamená pouze to, že snímek maximální dosažitelné kvality chipu začne elektronicky(!) zvětšovat, což je to samé jako když v prohlížeči fotek vztekle mačkáte „+“ nebo lupu a ztrácíte počet megapixelů a tím i rapidně kvalitu :)


Zoom, minimální ohnisková vzdálenost

Dalším poměrně důležitým parametrem optiky je minimální ohnisková vzdálenost. Maximální nás ani nezajímá, ta je odvozena číslem optického zoomu, ale minimální udává, od jaké hodnoty se „odpíchneme“. Tento „odpich“ říká, jak velký úhel pohledu fotoaparát zabere na nejmenším = nulovém zoomu. Znáte to, stojíte v rohu babiččina obýváku (na její oslavě) a ne a ne se Vám tam vejít celá rodina. Vezmete si židli, na kterou si stoupnete a natahujete se co nejvýš a najednou se tam vejde o jedno babiččino vnouče víc. Tak o tomhle je minimální ohnisková vzdálenost. Čím menší, tím větší úhel záběru a nemusíte lézt na židli :) U kompaktů je standard 38mm, dostanete se ale i na 26mm (hodnoty jsou uváděny v přepočtu na ekvivalent 35milimetrové ohniskové vzdálenosti full-framových fotoaparátů – snad to nekomolím, ale o přepočet nejde, je přepočítáván na všechny kompakty stejně:)). Fotografové tvrdí, že laik rozdíl např. mezi 38 a 35mm nepozná, ale vezměte si ty foťáky do ruky, nastavte minimální zoom, zaměřte na blízkou stěnu a myslím, že to uvidíte :)

Světelnost objektivu

Poslední parametr optiky, který zmíním: F neboli světelnost objektivu – udává, kolik světla prochází objektivem v krajních polohách – max a min zoomu. Čím větší je číslo, tím méně prochází objektivem světla, tím hůře. Málo procházejícího světla tak budete muset něčím dohnat – vyšším ISO nebo delším časem závěrky. Delší čas závěrky zvyšuje pravděpodobnost rozmáznutí – ať už tím, že fotoaparát neudržíte dostatečně v klidu, nebo tím, že se prostě objekt pohybuje. Větší ISO (u kompaktů cca od 400 výš) zase způsobuje šum, takže malé světelnosti objektivu (vyšší čísla F) se vyhybat jak čert kříži :) Čísla? Při minimálním zoomu (první hodnota rozsahu) je standard 2,8. Při maximálním zoomu se snažte nepřesáhnout 4,5.

ISO a šum

ISO 800

ISO 800

V předchozím odstavci jsem načal ISO a šum. ISO je hodnota udávající citlivost snímače na světlo na něj dopadající. Čím větším číslem stupnice ISO končí, tím lepší, tady je to opět jednoduché. Mějte ale na paměti, že přes všechny snahy výrobců, se větší ISO rovná větší šum. U kompaktů a ISO nad 800 bych spíš už mluvil o možnosti něco čistě fakticky zaznamenat – ano na snímku je vidět kdo a co tam je, ale je to kropenatý jak peří kohouta :)

Manuální nastavení

Co bych si určitě neodpustil, je možnost manuálního nastavení fotoaparátu – označováno jako expoziční režim M. Pokud kupujete Váš první fotoaparát, pak tuto možnost asi nějaký čas nevyužijete, ale pak dojdete k bodu, kdy budete chtít fotit například proti slunci, v noci se stativem, nebo si fotoaparát jednoduše položíte na nějakou římsu a budete chtít nastavit ISO, čas závěrky a clonu podle svého – to Vám bez režimu M nebude umožněno :(

Stabilizátor

Stabilizátor obrazu je funkce, která redukuje třesení Vašich rukou a celého těla. A nemyslete si teď, že pokud máte ruce klidné, že stabilizátor nepotřebujete. Hraje velkou roli při focení za špatných světelných podmínek, kdy je málo světla – například zataženo, nebo podvečer – a Vy ať na automatické nebo manuální nastavení prostě nedosáhnete za rozumného ISO kratšího času závěrky než 1/60 sekundy. Právě tato hodnota se uvádí jako nejdelší čas, který člověk „udrží v ruce“ – nezpůsobí rozmáznutí pohybem fotoaparátu během otevřené závěrky. Pro stabilizátor je důležité, aby byl mechanický a optický! Elektronická stabilizace je sice asi lepší než nic, ale spíš se jedná o marketingový klam…

Makro

Parametr makra se uvádí v centimetrech, říká na jakou nejmenší vzdálenost je možné fotoaparátem zaostřit. Správně tedy tušíte, že se bavíme především o focení kytiček, broučků a všeho mrňavého, co chceme zaznamenat v co největší kvalitě a v co největším detailu. Standardem je 5cm, ale dostaneme se i na 2-3cm – cítíte tu nepříjemnou otázku „Na co ho chceš?“ :)

Rychlost závěrky

Říká jaký nejdelší a nejkratší čas závěrky fotoaparát umí. Tady to není nic moc zásadního, protože se jedná pouze o to, aby fotoaparát uměl, to k čemu ho chcete. Takže nejdelší čas: standard u kompaktů cca kolem 15s (ale i 30s nebo BULB). Takhle dlouhý čas samozřejmě v ruce neudržíte ani se stabilizátorem, takže tu kráčí o focení za tmy na stativu, nebo s fotoaparátem položeným na nehybné ploše. Osobně bych doporučoval pro takovéto účely 30s, protože slabě osvětlený rybníček na vesnici při nízkém ISO (cca 100 – nechci šum) si žádá klidně i těch 30sekund. Nejkratší čas je zase o pohybu za dobrých světelných podmínek. Jako měřítko se uvádí padající kapka vody, na kterou prý stačí 1/400sekundy, což pohodlně i levné kompakty mají. Bulb je funkce, kdy samy řeknete, za jak dlouho se má závěrka zavřít – jednoduše druhým stlačením spouště, nebo naopak uvolněním spouště – existují však i maxima, např. 1minuta.

Display a hledáček

Hledáček

Hledáček

U displaye se řiďte jednoduchou poučkou. Čím větší, tím lepší. Většinou se uvádí jako úhlopříčka v palcích. Palec je 2,54cm. Porovnávejte však i s rozlišením displaye – počet pixelů (px). Čím je podíl počet pixelů / úhlopříčka větší, tím větší hustota pixelů a tím kvalitnější obraz na displayi. Hledáček se hodí při focení proti slunci, kdy na display pro silné slunce nic nevidíte. U kompaktů je ale hledáček přece jenom o pár centimetrů jinde než objektiv, takže v závislosti na tom jak daleko hledáčkem koukáte dochází k posunu obrazu v hledáčku a toho co opravdu fotíte – a ten posun je rozhodně nezanedbatelný…

Paměťové karty

Tady není co řešit, za mě jednoznačně fotoaparáty podporující SD (Secure Digital), spíše teda SDHC (Secure Digital Hight Capacity), kde velikost karty nebude něco, co Vás bude omezovat v počtu snímků – třeba taková dovolená na 10dní u moře je s malou kartou peklo – chce to v závislosti na počtech megapixelů fotoaparátu dostatečně velkou kartu. A abych nebyl škrt na čísla, tak řekněme pro 8Mpx aspoň 1GB karta – to je plus mínus 800snímků v dobrý kvalitě. Důvod proč ne jiné karty je jednoduchý. Například xD karty končí na 2GB a hlavně SD (SDHC) jsou karty, které vyrábí mnoho výrobců, čili lepší konkurenční prostředí a lepší ceny :) Navíc karty typu SD jsou nejvíc rozšířené a není problém si je od někoho půjčit :)

Napájení

… baterky nebo akumulátor. No, já jsem kdysi byl pro baterky. V domnění, že si snadno koupím baterky kdekoliv a kdykoliv je vyměním za nové nabité… Jenomže je krutou pravdou, že do fotoaparátů nemůžete koupit obyčejné baterky za 10Kč kus. To uděláte pár snímků a pápá… Nenabíjecí jen tak na výměnu, když Vaše dojdou, to chce tak za 40Kč kus, nabíjecí jsou pak kolem 100Kč kus. Připočtete-li si cenu nabíječky je to tak nula od nuly pojde s touhle „vyměnitelnostní výhodou“. Osobně teď preferuju akumulátor, protože má prostě větší výdrž a tak snadno se nestane že Vám dojde šťáva…

Zpátky k rozdělení „Mobil – kompakt – ultrazoom – falešná zrcadlovka – zrcadlovka“

Tak koukám, že jsem od toho rozdělení pěkně odbočil, ale ono není moc o čem psát.

Ultrazoom

… i když toto označení není příliš zažité, jsou to obakelitované kompakty s tím rozdílem, že mají velký zoom. Na to bacha, abyste je zbytečně nepřepláceli. Řiďte se velikostí chipu, protože tyhle ultrazoomy jsou opravdu jen kompakty s velkým zoomem, ač to vypadá už mnohem víc profi!

Falešná zrcadlovka (jinak taky EVF zrcadlovka, nebo taky SLR-like)

Falešná zrcadlovka je trochu zavádějící název, protože falešné zrcadlovky nejsou nic jiného, než kompakty s velkým krytem, větším zoomem oproti kompaktům a jediná jejich přednost oproti ultarazoomu je, že v hledáčku vidíte opravdu to, co vidí objektiv. Na kompaktu vidíte pouze na displayi co opravdu fotíte, v hledáčku vidíte obraz posunutě, jak už jsme si řekli. Jenomže v EVF zrcadlovce, ač vidíte, to co opravdu objektiv, tak tento obraz je do hledáčku přenášen a zobrazován elektronicky. Takže koukáte-li do hledáčku, koukáte na malý LCD display tam někde uvnitř (EVF = Electronic View Finder). Nikdy jsem neměl EVF zrcadlovku v ruce, takže osobní dojem Vám neposkytnu, ale prý je pohled do hledáčku nic moc, protože na ten malý LDC display koukáte hodně z blízka…

Zrcadlovka

O velikosti chipu

O velikosti chipu

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale rozdíl mezi všemi předchozími typy a zrcadlovkou je opravdu propastný. U zrcadlovky se vyvarujete veškerým neduhům, které jsem výše zmiňoval. Mají mnohem větší snímací chip – už jen to, že se jejich velikost uvádí v milimetrech a ne jako úhlopříčka zlomku palce, o něčem mluví. Pokud správně počítám – kdyžtak mě opravte – tak při rozměru chipu kompaktu 1/2,33“ je rozměr snímače cca 8x6mm (poměr stran chipu kompaktů je snad u všech 4:3 a u zrcadlovek 3:2, to kdybyste to přepočítávali :)). Zatímco zrcadlovky mají (už od těch levných okolo 8tisíc – pozor, pouze tělo bez objektivu) rozměr chipu okolo 17x13mm! V hledáčku vidíte opravdu to co prochází objektivem a opticky přes zrcátko uvnitř (proto taky jediný tento typ se má právo honosit slovem „zrcadlovka“). Teď taky trochu klamu, protože jen u full-frame zrcadlovky vidíte opravdu to samé. U „ne-full-frame“ zrcadlovky ve skutečnosti na konečném snímku bude maličko širší záběr než jste viděli v hledáčku, ale podstatné je, že je tam toho „víc“ souměrně od středu obrazu, takže o nic nepřijdete, na rozdíl od pohledu do kompaktu, kde obraz je posunut, takže oproti hledáčku tam je něco navíc a z druhé strany o něco „míň“  záběru :( Podstatné je taky to, že u zrcadlovek hodnota ISO znamená reálně vyšší citlivost na světlo než stejná hodnota uváděná u kompaktů. No a v neposlední řadě, možná nejdůležitější je velmi rychlé ostření(!) Zrcadlovky totiž mají jeden chip navíc, který nemá za úkol nic jiného než ostřit… V kostce je to tak všechno, protože by to vydalo na další nemalý článek :)

Co od kompaktu (ultrazoomu a EVF zrcadlovky) nečekejte

Především nečekejte rychlé ostření. Trvá sice něco kolem sekundy, možná jedné a půl, což se nemusí zdát moc, ale takové ty typické momentky, stejně jako padající kapku vody zachytíte jen s notnou dávkou štěstí. Nečekejte že si budete v budoucnu dokupovat lepší objektivy, konstrukce této skupiny fotoaparátů to neumožňuje. Nečekejte, že s ním půjdete fotit do ateliéru, protože nemají „sáňky“ – jakýsi konektor pro napojení „odpalovače“, který v ateliéru spouští blesky (i když přemýšlím, že by možná šlo Vaším vestavěným bleskem a jeho zablesknutím spustit reakci ateliérových blesků, ale to nemám ověřené a je to spíš dohad.) Také nečekejte, že si koupíte externí blesk, s kterým i přestože používáte blesk uděláte lepší fotky už jen tím, že ho nasměrujete třeba do stropu…

Výhody kompaktu

Házím teď docela „špínu“ na kompakty a vypadá to skoro, že nemá smysl si ho pořizovat, ale není to pravdou. Je to o kompromisu. Například zrcadlovkou nepořídíte video! Ha! No prostě ne, protože zrcadlovka přenáší obraz ho hledáčku přes zrcátko, které v ten okamžik  zatemňuje chip … Takže tady jednoznačně boduje kompakt – když už jsme u toho videa, zjistěte si, jestli natáčí i se zvukem a jestli i se zvukem během zoomování za stálého natáčení… Taky je praktický v jeho velikosti a váze. Je to věc, kterou ani nemusíte vědět, že sebou nesete, což o zrcadlovce téměř vždy víte – váží totiž kolem půl kila :D

Shrnutí v pár větách

Tady budu hodně subjektivní. Nemá podle mě cenu cpát do něčeho, co nemůže být označeno jako zrcadlovka (pravá, nebo taky SLR – Single Lens Reflex) více jak dejme tomu osm tisíc korun. Pokud chcete zachytit Vaše rodinné oslavy, kdo tam byl a jak v tu dobu vypadal, udělat pár snímků Vaší rozkvetlé zahrádky kupte si kompakt třeba i bez manuálního režimu. Jakmile chcete koketovat s uměleckou fotografií a mít snímek pod kontrolou, pořiďte si minimálně kompakt s manuálním režimem, ještě lépe ultrazoom, který Vám díky většímu zoomu umožní hrát si s hloubkou ostrosti o něco víc než kompakt. No a pokud máte ambice své fotografie nechat vyvolávat do rozměru 60x40cm, navštěvovat fotoateliér, mít plnou kontrolu nad snímkem, vyměňovat si objektivy a investovat do toho nejen poměrně hodně času ale i peněz, pak si pořiďte zrcadlovku – ta Vám to sice nedá zadaramo, ale je to uplně jiné focení.

Hodně štěstí při výběru!!! :)